Ontslag nemen tijdens ziekte: verstandig of niet?
Iedereen met een dienstverband weet wel dat er haken en ogen zitten aan ontslag nemen tijdens ziekte. Door zelf ontslag te nemen loop je het risico om het recht op een transitievergoeding en WW-uitkering te verspelen. Of het verstandig is om tijdens ziekte ontslag te nemen, hangt af van je persoonlijke situatie. Ook speelt mee of je ziekte of arbeidsongeschikt is veroorzaakt door een situatie op je werk. Als er een arbeidsgerelateerde oorzaak ten grondslag ligt aan je ziekte, zou het best kunnen dat je werkgever nalatig of verwijtbaar is (geweest). Dat versterkt je rechtspositie aanzienlijk.
Waarom ontslag nemen tijdens ziekte?
Kort door de bocht zijn er drie redenen te bedenken waarom iemand tijdens ziekte ontslag wil nemen. In het beste geval gaat het om ziekte die niets met het werk te maken heeft en is er simpelweg een nieuwe baan gevonden. Vaker gaat het echter om een burn-out die al maanden duurt, waarbij de werknemer het niet meer ziet zitten om terug te keren naar dezelfde werkgever. Het komt ook voor dat een werknemer een (zware) operatie heeft gehad en daarna niet meer in staat is om diens oude werkzaamheden op te pakken. Daarnaast is er nog een deel dat verwikkeld is geraakt in een slepend arbeidsconflict. Bijvoorbeeld door een heftige situatie op het werk, een verziekte machtsverhouding of pestgedrag door collega’s. Het kunnen allemaal logische oorzaken zijn om -zelfs tijdens ziekte- ontslag te nemen.
1. Ontslag nemen tijdens ziekte met nieuwe baan
Als je tijdens je ziekte een nieuwe baan hebt gevonden waarbij je verwacht niet meer uit te vallen, dan kun je overwegen ontslag te nemen. Houd wel rekening met je opzegtermijn (meestal minimaal één maand) en wees je bewust van een proeftijd bij je nieuwe werkgever. Indien je contract bij je nieuwe werkgever (al dan niet wegens ziekte) opgezegd wordt in je proeftijd, dan zit je zonder baan en WW-uitkering.
2. Ontslag nemen tijdens ziekte zonder nieuwe baan
Wanneer je zelf ontslag neemt tijdens ziekte, heb je in principe geen recht meer op salaris en ook niet op een WW-uitkering. Je werkgever is bij ziekte immers verantwoordelijk om gedurende twee jaar je loon door te betalen en te zorgen voor jouw re-integratie.
3. Ontslag nemen tijdens ziekte wegens arbeidsconflict
Zoals we in de inleiding al schreven, komt het vaak voor dat er geen fysieke aanleiding is voor ziekte, burn-out of arbeidsongeschiktheid, maar dat de oorzaak een arbeidsconflict is. Soms is die situatie uitzichtloos en kun je simpelweg niet meer bij je werkgever functioneren.
Ontslag met wederzijds goedvinden
De oplossing is vaak dichterbij dan je denkt. Vraag om gratis advies van een arbeidsjurist en onderzoek de mogelijkheid om tijdens ziekte zelf ontslag te nemen met wederzijds goedvinden. Door te onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst, ligt een reële ontslagvergoeding en het recht op WW-uitkering binnen handbereik.