Vandaag de dag is het zo dat er binnen de zakelijke wereld vaak samenwerkingsverbanden worden gesmeed. Dergelijke samenwerkingsverbanden zorgen er in de praktijk voor dat er voor alle betrokken partijen een bepaalde meerwaarde kan worden gerealiseerd. Dit gezegd hebbende is het zo dat een dergelijke samenwerking ook bepaalde risico’s met zich meebrengt. Zo dienen er bepaalde documenten en informatie uitgewisseld te worden tussen de beide bedrijven. Door het opstellen van een geheimhoudingsverklaring is het mogelijk om het risico dat bepaalde informatie op straat terechtkomt, bovendien sterk te beperken. Alles wat je hierover moet weten ontdek je hieronder.
Wanneer stel je een geheimhoudingsverklaring precies op?
Een geheimhoudingsverklaring kan een zeer belangrijk document zijn op het ogenblik dat er een samenwerking wordt afgesloten tussen verschillende bedrijven. Het spreekt namelijk voor zich dat een dergelijke samenwerking in de praktijk doorgaans vereist dat er onderling bepaalde, gevoelige informatie dient te worden gedeeld. Wanneer dat het geval is bestaat altijd het risico dat een gedeelte van deze informatie openbaar op straat komt te liggen en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Heb je geen samenwerkingsovereenkomst met een ander bedrijf, maar is er sprake van een personeelslid welke je in dienst hebt genomen? Ook in dat geval spreekt het voor zich dat je rekening zal willen houden met het opmaken van een geheimhoudingsverklaring.
Wat moet er allemaal instaan?
Nu je weet wanneer je er goed aan doet om een geheimhoudingsverklaring op te laten maken spreekt het voor zich dat je ook een goed beeld dient te hebben van de inhoud waarvan sprake moet zijn. Wat dit betreft spreekt het voor zich dat er duidelijk moet worden aangegeven welke bedrijven de betrokken partijen zijn. Het gaat hierbij dan concreet om allebei (of nog meer) de ondernemingen die de overeenkomst hebben afgesloten. Daarnaast moeten er in het contract nog andere zaken ook worden opgenomen. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:
- Hoe ziet het samenwerkingsverband er precies uit?
- Welke informatie er onderling wel of niet zal worden gedeeld;
- Dat de gedeelde informatie niet verder mag worden verspreid onder derden;
- Dat de gedeelde informatie uitsluitend mag worden ingezet voor de samenwerking;
Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat er in een geheimhoudingsverklaring ook duidelijk moet worden aangegeven met welke boetes er rekening dient te worden gehouden wanneer er sprake is van een bepaalde overtreding op de regels. Het spreekt namelijk voor zich dat er in dat geval een schadebeding van kracht zal zijn. Hoe hoog deze precies is gelegen is geheel afhankelijk van de overeenkomst die werd afgesloten. Let hier dus zeker en vast voor op.
De geheimhoudingsverklaring kan zeer belangrijk zijn!
Van alle verschillende documenten waar je als bedrijf gebruik van kan maken geldt voor de geheimhoudingsverklaring dat ze kan worden bestempeld als één van de belangrijkste van allemaal. Dit omdat dit document er eigenlijk voor moet zorgen dat de bedrijfsgeheimen van jouw onderneming kunnen worden beschermd. Is het voor jou niet mogelijk om zelf een dergelijk document op te stellen? Kies er dan altijd voor om deze taak uit te besteden aan een ervaren jurist. Op deze manier voorkom je immers onaangename verrassingen.
Laat ook je algemene voorwaarden opstellen door een professional!