Tip 1: Tracht er op een vast tijdstip aandacht aan te besteden
De eerste tip met betrekking tot het voeren van je debiteuren administratie heeft te maken met het feit dat je er goed aan doet om altijd op een vast tijdstip de nodige aandacht aan deze taak te besteden. Voor heel wat bedrijven geldt dat ze het opvolgen van hun administratie uitstellen omdat men zich uiteraard vooral wil richten op het uitvoeren van werkzaamheden waarmee geld kan worden verdiend. Zoals al aangehaald is dat zeker niet onlogisch, alleen moet er wel rekening mee worden gehouden dat het niet correct of tijdig voeren van een debiteuren administratie niet onaanzienlijke gevolgen kan hebben. Zo zou het zomaar voor kunnen komen dat je cashflow in de problemen kan komen en dat kan uiteraard absoluut zeker niet de bedoeling zijn, integendeel.
Tip 2: Durf je debiteuren administratie uit te besteden
Voor heel wat bedrijven geldt dat ze toch te kampen hebben met bepaalde problemen voor wat het voeren van hun debiteuren administratie betreft. Wanneer je tot de vaststelling komt dat je daar echt veel te weinig tijd voor hebt is het dan ook mogelijks vooral interessant om de keuze te maken om dit te gaan uitbesteden. Voor het uitbesteden van deze administratie kan je een beroep doen op gespecialiseerde kantoren. Het spreekt voor zich dat er hier zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met het feit dat je er zelf geen tijd en moeite meer in moet investeren. Het voornaamste nadeel heeft dan weer vooral te maken met het feit dat er aan het uitbesteden van je debiteuren administratie bepaalde kosten verbonden zijn.
Tip 3: Debiteuren administratie zelf doen? Overweeg dan het gebruik van speciale software!
Debiteuren administratie kan niet alleen op verschillende manieren, maar duidelijk ook door verschillende partijen worden gevoerd. Voor heel wat bedrijven geldt in de praktijk dat ze zich er niet bepaald prettig bij voelen wanneer ze zich genoodzaakt voelen om een derde partij volledige inzage te geven in hun administratie. Dat is natuurlijk best mogelijk en hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. In dat geval kan je er namelijk voor kiezen om jouw debiteuren administratie toch gewoon zelf te voeren. Zorg er dan echter wel voor dat je gebruik kan maken van een kwalitatieve software. Enkel en alleen op die manier hou je jouw administratie namelijk zo overzichtelijk mogelijk.